Menghadiahkan Al Fatihah Untuk Diri Sendiri


Pendirian MENGAMALKAN Al-FATIHAH untuk DIRI Seorang

Setiap pagi apabila kita bangun dari tidur…

 1. “Beri salam” pada diri koteng lalu
 2. Dulu panggil etiket PENUH kita dengan lembut 3 kali
 3. Kemudian sentuh dada kidal kita ( dalaman ) sambil mengucapkan :
  ” ALHAMDULILLAH “
 4. Kemudian katakanlah :
  Aku hadiahkan Al-Fatihah ini kerjakan diriKu sendiri, lahir dan batinku, Yaa Yang mahakuasa jagalah hamba-Mu ini, lindungi hamba-Mu, Jadikanlah hamba Penjemput rezeki Allah yang berlimpahan sebagai halnya air sungai yang mengalir tiada hentinya…
  Aamiin Ya Sang pencipta.
  Dahulu baca surah Al-Fatihah 1x.

Untuk sekarang! kerana mungkin sudah lama alias tidak pernah anda menghadiahkan Al-Fatihah sreg diri koteng, bikin masa ini! dan nikmatilah RASAnya…

Rasulullah S.A.W berbicara :

“Barang mungkin yang membentangkan 1 (satu) ilmu saja dan ada orang yang mengamalkannya, maka walaupun yang memajukan sudah tiada (meninggal mayapada), beliau akan teguh memperoleh pahala.”
(HR. Al-Bukhari)

Aamiin ya Rabbal’alamin

Surah Al-Fatihah (سورة الفاتحة) – Pembukaan – surah yang diturunkan di Makkah dan diturunkan selepas Surah Al-Muddathir. Surah ini memiliki 7 ayat dan inilah surah mula-mula yang diturunkan lengkap keseluruhan ayat kerjakan sebuah surah dan termasuk dalam golongan surah Makkiyyah.

Surah ini dinamakan Al-Fatihah (Pengenalan) kerana ia dijadikan umpama pembuka dan permulaan Al-Alquran. Surah ini juga dinamakan Ummul Quran (ام القــرآن – Ibu Quran) alias Ummul Kitaab (ام الكتاب – Ibu Kitab) kerana dia merupakan ibu atau induk kepada semua isi Al-Quran dan menjadi inti pati bersumber kandungan Al-Alquran itu seorang. Surah ini turut dinamakan As-Sab’ul Matsaani yang berujud tujuh nan iteratif-ulang kerana ayat ini diulang-ulang bagi setiap solat.

Hikmah dan Keutamaan Membaca Surah Al-Fatihah

 1. Membaca surat Al-Fatihah mujur pahala seperti mengaji sepertiga Al Quran .
 2. Setiap satu ayat bersumber Al-Fatihah menjadi penutup suatu pintu neraka.
 3. Basyar nan mendaras Al-Fatihah seolah beliau telah membaca kitab taurat, injil, zabur, Al Quran, suhuf idris As. dan suhuf Ibrahim As. sebanyak 7 kali.
 4. Orang yang membaca Al-Fatihah seolah olah kamu telah sedekahkan emas di perkembangan Allah SWT.
 5. Amalkan membaca Al-Fatihah sebanyak 70 mana tahu setiap masa dalam keadaan berwudhu ‘ dan ditiupkan pada air lalu diminum selama tujuh musim. Insya Allah akan mudah memperoleh ilmu maklumat, di samping itu dapat membersihkan hati berasal fikiran yang rosak.
 6. Sesiapa membaca Al-Fatihah berserta Bismillah diantara Solat Potong kulup Subuh dan Fardhu Pagi buta dengan istiqamah, maka jika sira inginkan pangkat terkabullah ia dan kalau engkau orang papa maka akan kaya serta jika engkau suka-suka hutang maka akan mampu membayarnya dan kalau ia sakit maka akan sembuh serta kalau ia punya anak maka anaknya itu menjadi anak nan soleh, berkat surah Al-Fatihah.
 7. Amalkan mengaji Al-Fatihah saat hendak tidur, diikuti mengaji Surah Al – Ikhlas tiga kali, Surah Al -Falaq dan Surah An – Nas , insya – Allah akan aman tentram dan terjauh dari rayuan setan.
 8. Sesiapa mengamalkan bacaan Al-Fatihah sebanyak 20 mungkin setiap selesai solat fardhu lima periode, maka Sang pencipta SWT luaskan rezekinya, baiki akhlaknya, mudahkan urusannya, binasakan kesusahannya, anugerahkan segala yang diimpikan, dapat berbagai berkat dan kemuliaan, jadikan ia berwibawa, berpangkat sani, penghidupan baik dan anak-anaknya pun terlindung berusul kemudharatan dan kerosakan serta dianugerahkan kesukaan dan sebagainya.
 9. Buat membuka pintu kandungan yang luas dan mempermudah segala apa urusan semangat serta terhindar bersumber apa kesulitan, amalkan membaca Al-Fatihah sebanyak 41 kali saat makan sahur lilin batik. Insya Allah akan dimakbulkan Allah s.w.t.
 10. Sesetengah ulama mengesyorkan membaca Al-Fatihah sebanyak 40 siapa setiap kali selesai solat Maghrib dan solat potong kulup. Insya Allah hajatnya akan dituruti.
 11. Sesiapa yang membaca ‘Al-Fatihah’ 1 boleh jadi di masa hendak tidur, Surah ‘Al-Polos’ sebanyak 3 kali dan ‘Mu’awwidzatain’ (Surah Al-Falaq dan surah An-Nas) 1 mana tahu, sebelum tidur. Insya Allah maka ia akan terpelihara dan selamat daripada segala perkara dan gertakan seperti damba buruk, gangguan syaitan, kecurian, kebakaran dan malapetaka, selain daripada ajal.
Baca :   Macam Macam Bunga Asoka

Menghadiahkan Al Fatihah Untuk Diri Sendiri

Source: https://www.kifarahmedia.com/cara-amalkan-al-fatihah-untuk-diri-sendiri-memang-rugi-jika-tak-amalkan/

Check Also

Cara Mengobati Suami Yang Terkena Sihir

Cara Mengobati Suami Yang Terkena Sihir. Cara Mengobati Suami yang Terkena Sihir Pembenci alias Sihir …